Majstor Kanryo Higashionna

Kanryo Higashionna Seikichi Toguchi
Chojun Miyagi Gogen Yamaguchi

higashionna1

Kanryo Higashionna je rođen 1840. godine na Okinavi. Počeo je da uči borilačke veštine još kao dečak. Kao mladić postao je mornar na brodu “Shinko-San” koji često plovio za Kinu. Na jednom od ovih putovanja hrabro je spasio dete koje se davilo u moru. Kada ga je vratio roditeljima, saznao je da je dečakov otac majstor Ryu, čuveni Kineski borac. Kada je zahvalni otac ponudio Higashionni nagradu, on je zatražio da ga majstor Ryu podučava kineskom boksu.
Higashionna je trenirao kod majstora Ryu-a punih 30 godina, od 1860 do 1890 godine, živeći u gradu Fuchon, provincija Fukien. Proučavao je “CHI-CHI” veštinu tj. “DARMA” stil kineskog boksa (tkz. viseći stil Shaolin Chuan-a, jednog od stilova “čvrste pesnice” ili spoljni CHI-CHI stil).
Po povratku na Okinavu počeo je da podučava veštinu borenja koju je naučio u Kini. Ali ubrzo je uvideo da iako je “boks” koji je on učio bio izvanredan, nije odgovarao potrebama njegove zemlje. Posle mnogo učenja i napornog rada uspeo je da stvori “Naha-Te”, usavršenu veštinu koja je ujedinila dobre strane “Okinava-Te-a” i kineskog boksa. Ujedinjujući neke aspekte ova dva sistema borenja nazvao je novu formu “Shorei” škola, i bio je visoko poštovan kao izuzetan stručnjak. Otuda i naziv “Skorei-Kan”, za Okinavljanski Goju-Ryu koji se vežba pod vođstvom “Hanshija” Seikichi MasakichiToguchija.
Kata “Sanchin” se kao forma, na primer, u originalu preneta iz Kine, radila sa otvorenim šakama. Upravo je Higashionna to promenio i uveo rad sa zatvorenim pesnicama.
Majstror Higashionna je karate veštinu uveo u program fizičkog obrazovanja u srednje škole i u policiju. Vremenom se njegovo učenje sve više širilo. Postao je poznat kao “sveta pesnica”. Umro je 1910. godine u 70 godini života. Među njegovim najboljim učenicima su bili Chojun Miyagi i Jutatsu Kyoda.

KanryoH