Širenje Goju-Ryu Karatea u svetu

Goju-Ryu Karate je osmišljen kao sistem borenja na Okinavi u XIX veku. Sa Okinave je prenešen u Japan tridesetih godina XX veka. Prvo upoznavanje sa Goju-Ryu-om van Japana je učinio Chojun Miyagi na Havajima.
Pre i u toku II Svetskog rata Goju-Ryu su, sticajem okolnosti, delom upoznali u Mandžuriji, Koreji i Sibiru.
No, pravo širenje Goju-Ryu-a je u S.A.D. Priča je počela odlaskom drugog sina Gogen Yamaguchija Gosena u Kaliforniju, na studije u San Francisko. Po običaju San Francisko State Colleg-a održano je upoznavanje studenata. Svaki student stranac je trebao da upozna druge sa nekim kulturnim vrednostima svog naroda. Na zahtev starijih Japanskih studenata Gosen je demonstrirao Goju Karate. Uskoro je osnovao i vodio Karate klub na koledžu. Diplomirao je 1964. godine i vratio se u Japan.
Na isti koledž, na postdiplomske studije, dolazi najstariji sin Norimi Gosei, vodi klub i posle brzog širenja stila Kalifornijom i drugim državama S.A.D.-a, zvanično osniva “Goju-Kai Karate Do U.S.A.”, kao ogranak Internacionalne Goju-Kai Karate Do Asocijacije (I.K.G.A.) čiji je osnivač njegov otac Gogen Yamaguchi sa sedištem u Tokiju. Unutar Američkog ogranka su osnavane mnoge regionalne organizacije sa sedištem u San Francisku.
Prvo sveameričko Goju-Kai prvenstvo se održava 1966 godine. Danas Gosei Yamaguchi ima svoj Dojo u S.A.D., a podučava Karate i kao deo fizičkog vaspitanja na San Francisko State koledžu.
Kad je već reč o takmičenjima, u Tokiju je 1963. godine održano prvo svejapansko Karate Do Goju-Kai ekipno prvenstvo. Drugo je održano maja 1965. godine u Wakajama Prefekturi.
Gotovo da ne postoji država u svetu u kojoj se ne vežba Goju-Ryu Karate. Tokom sedamdesetih godina prošlog veka broj članova Goju-Kai organizacija širom sveta prevazišao je 450.000.*
*Yamaguchi Gosei: The Fundamentals of Goju-Ryu Karate. Ohara publications. Burbank. 1978, VII izdanje, str. 12.
Danas se brojka Goju-Ryu vežbača približila 1.000.000.
Države u kojima postoje jače organizacije i veći broj vežbača Goju-Ryu Karatea su:
Havaji, Tajland, Hong Kong, Australija, Novi Zeland, Južna Koreja, Formoza, Filipini, Indija, Iran, Kanada, Meksiko, Brazil, Argentina, Velika Britanija, Španija, Portugalija, Francuska, Italija, Nemačka, Austrija, Švajcarska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rusija, Belorusija, Turska…