Klubovi

Budući da je Karate Klub „Ronin“ počeo sa radom 1988 godine a Savez za Gođu-Rju Karate Jugoslavije je registrovan 1995 godine, kao i zbog činjenice da su se na WKF takmičenjima prvi takmičari Kluba pojavili 1994 godine, svi Gođu-Rju karate klubovi koji su kasnije oformljeni su bili usmereni ka najstarijem aktivnom Gođu-Rju karate klubu u Jugoslaviji i Srbiji.

S druge strane, Karate Klub „Ronin“ se, učlanivši se u WKF karate organizacije (Karate savez Beograda, Karate savez Srbije i Karate savez Jugoslavije), našao u nezavidnoj situaciji na svim takmičenjima, jer je godinama bio jedini karate klub u državi u kome se nije vežbao apsolutno dominantan karate stil – Šotokan, već Gođu-Rju. Kako je izgledalo izaći na takmičenje u okviru organizacija u kojoj je oko 400 Šotokan-klubova, najbolje znaju naši takmičari.
Jugoslavija je, kao i Srbija danas, bila i, na žalost, ostala bastion jednog karate stila u okviru jedinog, od strane države priznatog i ne malo finansiranog karate saveza. Redak je slučaj u svetu da je jedan karate stil toliko majorizovan, kao Šotokan u Jugoslaviji i Srbiji. Da je bilo poštenja, Karate savezi Jugoslavije/Srbije/Beograda su trebali da nose naziv Šotokan Karate savez Jugoslavije/Srbije/Beograda, jer decenijama, do pojave Gođu-Rju Karate Kluba „Ronin“ nije bilo klubova iz drugih, od strane WKF-a priznatih karate stilova ( uz Šotokan i Gođu-Rju, reč je o Vado-Rju i Šito-Rju stilu ).

Da bi u takvom takmičarskom okruženju, gde su postojale jedino sudije proizašle iz Šotokan-klubova, Karate Klub „Ronin“ mogao da bude iole ravnopravan sa drugim klubovima, u Savezu za Gođu-Rju Karate Jugoslavije je odlučeno da takmičari svih Gođu-Rju karate klubova imaju dvojnu takmičarsku registraciju, koja im je omogućavala da se takmiče za svoje klubove na zvaničnim Gođu-Rju takmičenjima ( Prvenstvo i Kup Jugoslavije/SiCG/Srbije, u organizaciji Gođu-Rju Karate Saveza Jugoslavije/SiCG/Srbije ), ali i za Karate Klub „Ronin“ u okviru WKF takmičenja na Prvenstvima i Kupovima Beograda, Srbije i Jugoslavije( SiCG).

Članovi Gođu-Rju Karate Saveza Jugoslavije/SiCG/Srbije su bili i Karate klub „Gladijator“, Karate klub „Cunami“ i Karate klub „Katana“, svi iz Beograda, i Karate klub „Bajina Bašta“ iz Bajine Bašte.

- U Beogradu, sem navedenih škola i mesta, u zavisnosti od interesovanja održavali smo i održavamo karate i tekvondo sekcije u O.Š.“Nikola Tesla“ u Vinči, O.Š.“Aleksa Šantić“ u Kaluđerici, O.Š.“Ćirilo i Metodije“, O.Š.“Narodni heroj Miloš Matijević-Mrša“, O.Š.“Kralj Petar II Karađorđević“ (bivša O.Š.“Narodni heroj Milica Pavlović“), O.Š.“Narodni heroj Dragica Pravica“, O.Š.“1300 kaplara“, O.Š.“Maksim Gorki“, O.Š.“Dositej Obradović“, O.Š.“Vojvoda Putnik“, O.Š.“Đura Daničić“, O.Š.“Zmaj Jova Jovanović“, O.Š.“Milan Đ.Milićević“, O.Š. „Vojvoda Stepa“ Kumodraž, Sportski Centar „Torlak“ Kumodraž.