Psihološko savetovalište

Psihološko savetovalište „Bogatinovski“ je poseban vid stručne aktivnosti koja je komplementarna sa svim programima Škole borenja „RONIN“, pre svega, ali podrazumeva i širi savetodavno-terapeutski opseg od sportskog.

Spajajući često teško spojivo, teoriju i praksu, Bogatinovski Zlatko već duži niz godina pokušava da spozna tajne i duše i tela, i da ta svoja znanja podeli sa onima koje to interesuje i koji za to imaju potrebu.

Kao diplomirani Viši sportski trener u karateu, godinama se bavio praktičnim radom i edukacijom mladih u oblasti učenja i uvežbavanja motoričkih veština (pokreta) ovog borilačkog sporta. Rešavajući tehničko-motoričke zadatke različite složenosti, redovno se susretao sa ne malim mentalnim izazovima i problemima koje su imali vežbači kojima je bio trener.

Spoj „nespojivog“ predstavlja objedinjavanje dugogodišnjeg vežbačkog znanja i iskustva iz raznih borilačkih veština, i takođe dugogodišnjeg trenerskog rada u karate i tekvondo sportu, sa znanjima iz psihologije sporta.

Ljubav još iz gimnazijskih dana prema vežbanju i prema psihologiji kao nauci je kao podrazumevajući epilog imala vrlo originalan diplomski rad „Psihologija sporta i karate“.

Studije borenja na Višoj trenerskoj školi Fakulteta za fizičko vaspitanje i psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu su postale gnoseološka simbioza koja je bitno odredila paralele životnog puta Bogatinovskog do dana današnjeg.

Nosilac crnog pojasa 4 DAN u karateu i crnog pojasa 2 DAN u tekvondou, diplomirani Viši spotski trener i diplomirani psiholog – sve u jednom čoveku i jedan čovek u različitim a spojenim svetovima.

Ne čudi što je ovakav životni put odredio i prvo veće i ozbiljnije profesionalno angažovanje kao psihologa u sportu, i to u karateu. Bogatinovski je bio sportski psiholog svih reprezentativnih selekcija (od poletaraca do seniora) u Karate Savezu Jugoslavije od 1996. do 2000-te godine.

U to vreme, Karate Savez Jugoslavije je bio jedini jugoslovenski sportski savez koji je imao angažovanog sportskog psihologa. Između ostalog, to je bio jedan od važnijih razloga što je Reprezentacija Jugoslavije na 33. Evropskom  WKF Prvenstvu u Beogradu od 8 do 10 maja 1998. godine ostvarila najbolji rezultat u istoriji jugoslovenskog karatea.

Drugo veće i ozbiljno angažovanje je ostvareno u saradnji sa poznatim fudbalskim  trenerom Ljubišom Tumbakovićem kada je Bogatinovski radio za Fudbalski Klub „Partizan“, u vreme višegodišnje potpune dominacije beograđana u nacionalnom prvenstvu.

Radio kao sportski psiholog-stručni saradnik i u Košarkaškom klubu „Zemun“.

Pored karatea,fudbala i košarke, radio individualno sa takmičarima u tekvondou, džudo sportu, kik boksu, sportskom plesu,…

Bogatinovski je član sekcije za sportsku psihologiju Udruženja psihologa Srbije.

Bavi se svim aspektima psihološke pripreme sportista:

-          motivacija i razvoj motivacije postignuća;

-          kontrola uzbuđenja i nivoa anksioznosti na takmičenjima;

-          samokontrola ponašanja (tehnike psihoregulacije i samoregulacije);

-          samopouzdanje (tehnike razvijanja samopouzdanja);

-          doživljavanje uspeha i neuspeha u sportu;

-          pažnja (koncentracija) u sportu;

-          individualni rad sa sportistima i rad sa sportskim grupama-timovima (kohezivnost, vođstvo u sportskim grupama,…).

 

Pored psihološke pripreme sportista, psihološko savetovalište „Bogatinovski“ pruža savetodavnu i psihoterapijsku pomoć u cilju unapređenja mentalnog zdravlja, kako mladih tako i odraslih, kao i u oblasti ličnog i profesionalnog razvoja:

-          otklanjanje svih vrsta psihičkih tegoba (neuroza, psihoza,…);

-          poboljšanje socijalnih odnosa;

-          povećanje radne efikasnosti;

-          otkrivanje unutrašnjih potencijala (životne energije i snage, motiva i ciljeva,…);

-          povećanje kapaciteta za zdrav i produktivan život;

-          psihološko testiranje i mladih i odraslih (procena ličnosti, intelektualnog funkcionisanja,…);

-          psihosocijalna podrška roditeljima, sa ciljem razvijanja što kvalitetnijeg roditeljstva;

-          …

Po čemu se psihološko savetovalište „Bogatinovski“ razlikuje od svih drugih?

Po tome što klijenti ne dolaze kod Zlaje, „na kauč“, već Zlaja ide kod njih, u bilo koje doba dana i noći, u njihovo svakodnevno životno okruženje, u okviru koga razgovorom, druženjem i šetnjom zajednički rešavamo probleme.

U Beogradu, eto, postoji 24 časa dostupan prijatelj koji i zna i uvek hoće da pomogne…


Sem praktičnog, savetodavno-psihoterapijskog rada, Bogatinovski je pisao stručne i naučne članke iz psihologije sporta (časopis „Fizička kultura“, „Karate Ring“, „Ana“), dao niz intervjua za razne novine (Jugoslovenski sportski list „Sport“, „Sportski žurnal“, „Pravda“), radio (radio „Vožd“, „JAT“ radio, radio „Novosti“, „Fokus“ radio,  radio„Snaga naroda“) i TV (.Treći kanal RTB-a, „Studio B“, TV „KCN“).

Napisao knjigu „Etički principi Karate-Do-a“ iz oblasti psihologije morala i psihologije sporta, koja je svojevrsni udžbenik za moralno obrazovanje i vaspitanje ne samo karatista, već i svih drugih vežbača, trenera i poštovalaca različitih borilačkih veština.

Novinski tekstovi iz Psihologije