„Ronin” tourist guide

Vežbanje borilačkih veština i bavljenje karate sportom i tekvondoom podrazumeva – putovanja.

Ona su, pored zadovoljstva samog vežbanja, učenja na stručnim seminarima i osvajanja medalja na takmičenjima, sigurno najlepši deo ove prelepe priče koja traje.

Putovati po čitavoj velikoj Jugoslaviji ( Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji), Srbiji i po Evropi je bila svojevrsna nagrada za naporne treninge.

Pored osvajanja medalja na raznim prvenstvima i turnirima, to je bila izuzetna prilika za upoznavanje novih ljudi, budućih sportskih prijatelja. Gradovi, sela, putevi, mostovi, tuneli, reke, jezera, mora, i svašta još su ostajali kao prijatne i lepe uspomene.

„Po svetu“ putujući „Roninovci“ su i ponosno predstavljali drugima svoj grad, Beograd, i svoju zemlju, od Jugoslavije do Srbije.

Iz tih silnih putovanja se rodila ideja da putovanja postanu i profesija – turistički vodič.       Posle završetka školovanja 2011-te godine, Dragana Samardžija, Aleksandar i Zlatko Bogatinovski su postali profesionalni turistički vodiči, a Aleksandar i Zlatko i članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije.

Kako je sportski turizam bio prva pratilja mnogih naših aktivnosti, iz toga se prirodno iznedrila ideja o – razgledanju sportskog Beograda u našoj realizaciji.

Turistička tura „ Beograd – sportska metropola“ je put kroz istoriju sporta u Beogradu, najvažnije sportske objekte i interesantna mesta bitna za istoriju beogradskog, srpskog, jugoslovenskog, evropskog i svetskog sporta, najveće rezultate. To je istovremeno i priča o izuzetnim ljudima u i oko sporta – o sportistima, trenerima, sportskim radnicima, i ljubiteljima sportskih događanja, neizbežnim navijačima.

Dakle,to je priča o Beogradu kao gradu sporta, ali i rekreacije. Priča o 16 sportskih centara, 7 sportskih hala, 7 stadiona i 6 bazena. Beograd ima svoje poluostrvo, Adu Ciganliju, i na njoj najveću i najlepšu urbanu plažu u Evropi, terene za golf, i svašta još. Beograd ima i svoj hipodrom.

Beograd ima i nekoliko tradicionalnih sportskih manifestacija od kojih je „Beogradski maraton“ najveći, najmasovniji i najpoznatiji i van granica Srbije. Tu su i automobilističke trke na Ušću, kros „Politike“, „Beogradska trka kroz istoriju“, Međunarodna biciklistička trka „Tour de Danube“, „ATP“ teniski turnir, „Sport Fest“,…

Što se „RONIN“ globtrotera tiče, nabrajati mesta i gradove gde smo bili bi bilo previše dugačko. Države…to i može.Grčka, Bugarska, Turska,  Rumunija, Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska, Austrija, Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Portugalija, Velika Britanija, Kipar, Egipat, Tunis, Jordan, Kanada, SAD, Meksiko, Australija, Brazil, Južna Koreja…za sada. Bivše jugoslovenske republike ne nabrajamo jer su sve detaljno „prošpartane“ još za prelepih vremena Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Dobrodošli u naš svet…

Pogledajte fotografije sa naših putovanja:

Palata Hofburg Austrija
Italija Italija
Makedonija Makedonija
Nemacka Nemačka
Republika Srpska Republika Srpska
Slovenija Slovenija
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Austrija, Italija, Francuska, Spanija, Slovenija – Ekskurzija 3.5.2005. – 15.5.2005.
Abu Simbel, Egipat Egipat – 22.8.2009. – 7.9.2009.
Muzej Luvr Francuska, Pariz – 20.6.2013. – 27.6.2013.
Lefkada - Jonsko more Grčka – Lefkada – 02.08.2013. – 18.08.2013.
Plaza Navagio - jedna od najslikanijih na svetu Grčka – Zakintos – 21.7.2010. – 2.8.2010.
Razgibanost Nemačka – Esslingen, Stuttgart – Taekwondo Poomsae Training Course in the World Taekwondo Academy, Kukkiwon – 19.6.2008. – 24.6.2008.
Sale Internacionale Portugalija – Lisabon, Sintra, Estoril, Kaskais + Italija – Milano 29.6.2007. – 9.7.2007.
Golden gejt most S.A.D – Santa Cruz, San Francisco, Las Vegas, Los Angeles, San Jose, New York – 9.6.2004. – 12.9.2004.
Leteci dupli blok Tunis – Hamamet, Jasmin Hamamet – 26.4.2013. – 3.5.2013.
Anti-gravitacija Tunis – Sus, Kartagina, Sidi Bu Said, Tunis, Sfax, Matmata, Duz, Sahara, Sot El Dzerid, Keruan – 4.7.2011. – 14.7.2011.