Samoodbrana za dame

Samoodbrana je integralni i najvažniji deo obuke u Školi borenja „RONIN“. To je tako jer je suština vežbanja Gođu-Rju karatea, ali i tekvondoa, samoodbrana.

Karate, pa i Gođu-Rju karate, je nastao na Okinavi iz potrebe okinavljana da imaju nekakvo oružje u borbi protiv japanskih osvajača. Pošto su japanci zabranili okinavljanima da nose oružje, narod se „naoružavao“ učenjem borenja golim rukama i nogama ( kratak istorijat karatea. Tekvondo je imao drugačije istorijske korene  u Koreji, kao ratnička veština, ali je u definisanju današnjeg sistema vežbanja ne malu ulogu odigrala višedecenijska okupacija Koreje od strane Japana. Sve vrste borenja su bile zabranjene, pa su koreanci tajno vežbali različite tehnike samoodbrane.

U školi borenja „RONIN“ tehnike samoodbrane uče i uvežbavaju i klinci i klinceze u karate i tekvondo školici, kao i vežbači oba pola i u karate i tekvondo školi za starije. Kako je ženska populacija specifična po doživljavanju i reagovanju u realnim situacijama borenja, mi organizujemo i posebnu školu samoodbrane za pripadnice lepšeg pola bilo kog uzrasta. To znači da dame mogu da biraju, kao i uvek – samoodbranu u okviru škole karatea i tekvondoa ili u okviru posebnih kurseva različitog trajanja, od tri meseca do godinu dana. Naša je preporuka svakako škola karatea i tekvondoa zbog sveobuhvatnosti i dužine treniranja, a ne kursevi.

Međutim, pošto postoji mogućnost organizovanja „smislene“ rekreacije za zaposlene u državnim službama i privatnim kompanijama u radno vreme, za vreme čuvene „pauze“, kursevi samoodbrane različitog obima i trajanja mogu da budu izuzetno kvalitetan „aktivni odmor“ u toku radnog dana.

Treninzi mogu da se održavaju od 2 do 5 puta nedeljno u trajanju od 60 do 90 minuta.

Grupe za vežbanje su male, od 10 do 20 polaznica i počinju sa radom od momenta formiranja brojke za vežbački minimum, a to je 6 do 10 vežbačica, zbog raznolikosti treninga.

U okviru škole samoodbrane uče se tehnike iz različitih borilačkih veština (jer je i samoodbrana – veština). Karate, tekvondo, džiu-džica, aikido, džudo, kendo i borenje sa oruđima (nož, palice, motke i različiti predmeti iz okruženja) su zastupljeni u dovoljnoj meri da obuka ima sve segmente važne za samoodbranu. Osnovni i najbitniji elementi ovakve samoodbrane su udarci rukama i nogama, blokovi, izbegavanja („eskivaže“), bacanja i padovi, parterne tehnike, hvatovi i poluge… Preciznost i snaga ručnih i nožnih udaraca se uvežbava na različitim fokuserima.

Zbog specifične obučenosti i školovanosti trenera u Školi borenja „RONIN“ JEDINI U SRBIJI nudimo i profesionalnu psihološku edukaciju kroz psihološko savetovalište Posebnost mentalnog sklopa žene i emocionalnog reagovanja pre svega, njene biološke mogućnosti i ograničenja, kao i „psihološka konstrukcija“ napada na ženu kao cilj se analiziraju i objašnjavaju uporedo sa uvežbavanjem različitih tehnika samoodbrane u tzv. situacionim treninzima. Takvi treninzi podrazumevaju obuku u situacijama „simuliranog“ napada, koji je najpribližniji mogućem i stvarnom napadu. Ugrožavanje materijalnog i ličnog integriteta žene, iziskuje da one trebaju da znaju da se odbrane u slučaju džeparenja, krađe ili pljačke bilo koje vrste kao i da se odbrane kada su fizički napadnute, bilo od strane muškarca ili žene.

Seksualno nasilje nad ženama određuje poseban smisao samoodbrane lepšeg pola, jer je takva ugroženost muškaraca praktično nepostojeća ili vrlo retka (da žena napastvuje muškarca ili muškarac muškarca), pa i nije posebna tema obuke samoodbrane. Ova vrsta problema žena je, na žalost, sve češća u našem okruženju i zahteva najozbiljniji pristup praktikovanju samoodbrane, zato što je, po informacijama koje je prikupio beogradski „Autonomni ženski centar protiv seksualnog nasilja“, čak u 87% slučajeva silovanja bila uključena pretnja za život žene, a u 50% slučajeva je postojala pretnja oružjem.

Imajući sve ovo u vidu, da bi uspešno odbranila i sačuvala svoj integritet, savremena žena treba da bude fizički spremna, samopouzdana, tehnički obrazovana (borački utrenirana) i dovoljno inteligentna da predviđa i izbegava po nju opasne situacije.

Samoodbrana za dame Škole borenja „RONIN“ je upravo i zamišljena tako da omogućava ispunjenje svih ovih ne malih zahteva.

Pored samoodbrane u okviru karate i tekvondo škole i posebnih kurseva samoodbrane, postoji i mogućnost individualnih treninga po dogovoru (vreme i mesto po želji).                                                                                     

 • z10-2
 • Jennifer-Lopez-boxing-637x466
 • Jennifer-Lopez_Mario-Testino_V-76_31-e1352770841291
 • women jennifer lopez boxing singers 1988x1460 wallpaper_wallpaperbeautiful_66
 • 594
 • women-self-defense-3-590x432
 • self defense women
 • self-defense
 • Womens-Self-Defense-2-20
 • womens self defense class picture
 • womenselfdefense
 • Womens-Self-Defense-DVD
 • self_defense_photo
 • self-defense-014_1
 • knee1
 • selfdefense-223x300
 • zene_14